Για εμάς και διάφορα άλλα υλικά που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν

Οι ψηφοι για τους ψήφους


Τον Απρίλιο του 2007 έγιναν οι εκλογές στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ). Η ΔΑΣ, η παράταξη του ΠΑΜΕ πήρε 700 ψήφους, η ΠΑΣΚΕ 158, άκυρα 32 και λευκά 4. Κάποιος εμποροϋπάλληλος που ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη εργατικού κινήματος στο εμπόριο δεν μπορεί να μένει αδιάφορος για τις εξελίξεις στο Σωματείο. Έτσι κι εμείς, η ομάδα του «ΡΕΠΟ» έχουμε να κάνουμε κάποια σχόλια. Οι εκλογές κράτησαν οκτώ μέρες. Καταρχήν αυτό παραβιάζει το καταστατικό το σωματείου που ορίζει τρεις. Εκτός όμως από το τυπικό της υπόθεσης κι άλλα κλαδικά σωματεία (π.χ. ο σύλλογος Βιβλιοϋπαλλήλων) δύο τρεις μέρες κάνουν. Αυτός ο εκλογικός μαραθώνιος στον ΣΕΑ, όπως και σε άλλα σωματεία με πλειοψηφία του ΠΑΜΕ, πρέπει να βάλει σε σκέψεις κάθε συνάδελφο. Εκτός όμως από τη διάρκεια των εκλογών, συνέβησαν κι άλλα περίεργα. Κάλπες υπήρχαν στη Μητρόπολη (στα γραφεία του Συλλόγου) και κάποιες μέρες στα γραφεία του Σωματείου του Carrefur (Σωκράτους), στη Νέα Ιονία (Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων), στην Καλλιθέα, στα γραφεία του ΣΕΗΛΕ (ηλεκτρολόγοι) και προσπάθησαν να βάλουν και μέσα στον Hodos της Ομόνοιας, με συμφωνία της Διεύθυνσης. Μάλιστα, κάποιες κάλπες μπήκαν χωρίς να έχει ανακοινωθεί αυτό πουθενά. Ποιοι ψήφισαν εκεί, ένας θεός ξέρει. Δικαιολογημένα αναρωτιέται κανείς, τόσο δυσκίνητοι είναι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο ώστε να χρειάζονται οκτώ μέρες και πέντε κάλπες να ψηφίσουν; Μόνο μια απάντηση υπάρχει σε αυτό το ερώτημα: ψήφοι για τη ΔΑΣ με κάθε τρόπο, θεμιτό ή αθέμιτο. Βέβαια δεν είναι εξ ορισμού προβληματικό να ζητάει κανείς τη στήριξη των εργαζόμενων σε ένα σωματείο. Αρκεί να γίνεται καθαρό σε όλους και έμπρακτα ότι τίποτα σοβαρό δεν πρόκειται να αλλάξει στους χώρους δουλειάς και τη ζωή μας από τους συσχετισμούς σε ένα Δ.Σ.. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνο με την πρωτοβουλία, την ενεργό συμμετοχή, την προσφορά και τη σκέψη του κάθε μέλους. Όλα πρέπει να καταλήγουν στη δράση και την αλληλεγγύη στον κάθε χώρο δουλειάς. Στην περίπτωσή μας όμως, για την πλειοψηφία της διοίκησης του ΣΕΑ οι ψήφοι από μέσον έγιναν σκοπός. Το μήνυμα που στέλνουν είναι: δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε άλλο, αρκεί να ψηφίζεις κάθε δύο χρόνια το σωστό, εμείς θα σε περιμένουμε για οκτώ μέρες, αν βαριέσαι να κατέβεις στη Μητρόπολη θα σου φέρουμε εμείς την κάλπη πιο κοντά, στο μέλλον μπορεί να στη φέρουμε και στο σπίτι, ούτε στη δουλειά σου χρειάζεται να δραστηριοποιείσαι, αλλά ούτε και να σκέφτεσαι βοηθάει, θα σκεφτόμαστε εμείς για σένα.

Και τι τους κάνουν αυτούς τους ψήφους; Γίνονται αντιπρόσωποι στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) και αυτοί με τη σειρά τους ψηφίζουν αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ. Οι ψήφοι οδηγούν σε άλλους ψήφους και αυτοί με τη σειρά τους σε άλλους. Όλοι δε αυτοί οι ψήφοι πρέπει να οδηγήσουν σε ψήφους για το ΚΚΕ στις βουλευτικές ή δημοτικές εκλογές. Όλοι βλέπουμε τον «Εμποροϋπάλληλο» που είναι εφημερίδα του σωματείου σε προεκλογικές περιόδους να κάνει απροκάλυπτη προπαγάνδα για το «κόμμα», λες και ο ΣΕΑ είναι τσιφλίκι του. Εμείς από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι αν δεν βγει το σωματείο και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο από αυτόν το φαύλο κύκλο της ψηφοθηρίας και της εν λευκώ εξουσιοδότησης, θα πηγαίνουμε από ήττα σε ήττα κι άσπρη μέρα δεν πρόκειται να δούμε.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πρόκειται περί πολεμικής.Είναι ιδιαίτερα τιμητική για το Π.Α.ΜΕ. η μαζικότητα των σωματείων στα οποία αναδυκνείεται πρώτη δύναμη.Δεν είναι τυχαίο ότιπρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις.Ας πει κάποιος για το ΠΑ.ΣΟ.κ. και το Συν που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη αμφισβητώντας τις εκλογές των οικοδόμων με ψεύτικο καταστατικό και έχασαν την παραμικρή υπόληψη που τους είχε απομείνει! Το Π.Α.ΜΕ. δεν στήριξε τις κινητοποιήσεις στα καρφούρ όταν οι "επίσημοι" δεν ήθελαν ούτε μία στάση εργασίας?