Για εμάς και διάφορα άλλα υλικά που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Η ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΝΙΚΑΕΙ. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ "ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΩΝ" - ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ



Για το συγκεκριμένο θέμα είχαμε ξαναγράψει και σε προηγούμενα τεύχη του ¨ρεπό¨ με αφορμή την απόλυση εργαζόμενης από κατάστημα στο ¨The Mall¨. Μιλάμε δηλ. για την δυνατότητα που δίνει ο ΟΑΕΔ στα αφεντικά να καταθέτουν το χαρτί της οικειοθελούς αποχώρησης χωρίς την υπογραφή του εργαζόμενου και έτσι να τον απολύουν χωρίς αποζημίωση και χωρίς βέβαια να δικαιούται ταμείο ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Ο εργαζόμενος μετά πρέπει να μπει σε μια μακρόχρονη δικαστική διαδικασία για να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.

Η απόφαση του δικαστηρίου βγήκε πρόσφατα για την συναδέλφισσα και ακυρώνει την απόλυση που έγινε με αυτό τον τρόπο. Το γεγονός αυτό είναι μια πρώτη νίκη στην πάλη για την κατάργηση αυτού του απαράδεκτου καθεστώτος. Εμείς που συμμετέχουμε στο ¨ρεπό¨ στηρίξαμε όλες τις κινητοποιήσεις που έγιναν για αυτό το θέμα μαζί και με εργαζόμενους από άλλους χώρους δουλειάς. Οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης –υπουργεία , διοίκηση ΟΑΕΔ- θα μας βρούνε ξανά μπροστά τους αν δεν καταργηθεί τώρα αυτό το αντεργατικό νομικό πλαίσιο.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν όμως νίκη και για το κίνημα αλληλεγγύης που είχε αναπτυχθεί. Μπορεί ο σύλλογος εμποροϋπαλλήλων που ελέγχεται από το ΠΑΜΕ να αρνήθηκε να την στηρίξει, αφού όπως φαίνεται αποδέχεται μόνο την κομματική αλληλεγγύη και όχι την εργατική, αλλά εκατοντάδες εργαζόμενοι, σωματεία και εργατικές συλλογικότητες συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που έγιναν, δραστηριοποιήθηκαν για να βγούνε ψηφίσματα. Όλοι-ες αυτοί ήταν η ¨ασπίδα¨ που υπερασπίστηκε την εργαζόμενη απέναντι στην αυθαιρεσία εργοδοσίας και κράτους και αυτή η μικρή νίκη είναι σίγουρα και δική τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ Σε όποιον-α συμβεί κάτι αντίστοιχο πρέπει να καταγγείλει αμέσως και εγγράφως ότι η ¨οικειοθελής αποχώρηση¨ έγινε χωρίς την θέληση του τόσο στην επιθεώρηση εργασίας, όσο και στον ΟΑΕΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια: