Πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να κόψει τα βαρέα ένσημα από το σύνολο σχεδόν των επαγγελματικών κλάδων μαζί και στο εμπόριο. Έχει βγει και το αντίστοιχο πόρισμα από την αντίστοιχη διορισμένη επιτροπή.
Έτσι έχουμε και λέμε από τα βαρέα βγαίνουν οι ταμίες των super markets, οι καφεκόπτες που χειρίζονται αλεστικές μηχανές ιπποδύναμης άνω των 5 ίππων, όσοι προετοιμάζουν για πώληση τα καταψυγμένα προϊόντα εφόσον απασχολούνται και στους θαλάμους και προθαλάμους ψύξης, ενώ οι αποθηκάριοι που μένουν στα βαρέα εντάσονται στην κατηγορία 3 καθώς δημιουργούνται 4 κατηγορίες για όσους μένουν στα βαρέα χωρίς βέβαια να διευκρινιστεί με ποιά λογική γίνεται αυτή η κατηγοριοποίηση και οι συνέπειες που σίγουρα θα υπάρξουν.
Η επιτροπή πορίσματος για τα βαρέα διατείνεται πως "έλαβε υπόψη τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας από την εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στους εργασιακούς χώρους. "
Προφανώς θα αναφέρονται πως στην ελλάδα το 2007 είχαμε 113 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, 122 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα το 2008 ενώ την περίοδο 2000-2007 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πάντα, είχαμε 1090 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία 85.000 άνθρωποι είχαν ένα τουλάχιστον εργατικό ατύχημα τους τελευταίους μήνες (έρευνα των τελευταίων μηνών του 2007). Και αφού το πόρισμα για τα βαρέα κάνει λόγο για εξωτερικό όπου σε πολλές χώρες έχει καταργηθεί ο θεσμός των βαρέων, να σημειώσουμε πως σύμφωνα με στοιχεία της eurostat (υπηρεσία της ευρωπαικής ένωσης) κάθε 3,5 λεπτά πεθαίνει εργαζόμενος από αίτια που ωφείλονται στην εργασία. Υπολογίζεται επίσης ότι στην ευρωπαϊκή ένωση χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο γύρω στα 5.720 εργαζόμενοι ενώ 159.500 πεθαίνουν από επαγγελματικές ασθένειες.
Και για να έρθουμε στα του εμπορίου....
Η επιτροπή θα θεωρεί ότι το να στέκεσαι από την αρχή ως το τέλος της βάρδιας σου (χωρίς μάλιστα να κάνεις διάλλειμα πολλές φορές), το να κουβαλάνε οι πωλήτριες εμπορεύματα, να τραυματίζονται στις μηχανές κοψίματος αλλαντικών, να κάνεις όλες τις δουλειές είναι όλα αυτά υγειϊνά.
Από αυτά και μόνο είναι αναγκαίο να απαιτήσουμε την ένταξη στα βαρέα και άλλων ειδικοτήτων στο εμπόριο. Εκτός φυσικά αυτής του προϊσταμένου. Το γλύψιμο και η ρουφιανιά δεν συμπεριλαμβάνονται στις βαριές εργασίες...
Εδώ πρέπει να πούμε πως στο "επιστημονικό" πόρισμα για τον αποχαρακτηρισμό των βαρέων αποκλείστηκε το επιστημονικό σωματείο των γιατρών εργασίας "όλως τυχαίως" βέβαια αφού είναι εναντίον της κατάργησης των βαρέων ανθυγειϊνών ενώ δεν υπάρχει και επίσημη καταγραφή των επαγγελματικών ασθένειων στην Ελλάδα.
Τότε που στηρίχθηκε το πόρισμα αυτό ; μα στο γεγονός ότι με την κατάργηση των βαρέων θα υπάρξει σημαντική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
(Κάθε χρόνο 2000 εργαζόμενοι βγαίνουν στη σύνταξη στα 53-55)
Από αυτό φένεται ότι ο επιχειρούμενος αποχαρακτηρισμός συνδέεται άμεσα με το ασφαλιστικό. Αν κάτι εχουν μάθει οι κυβερνώντες είναι να φέρνουν τα μέτρα κομμάτι-κομμάτι για να αποφύγουν τις μαζικές κοινωνικές αντιδράσεις όπως και να προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιθέσεις μεταξύ των εργαζόμενων για να μην υπάρχει κοινό μέτωπο. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι αυτά μέτρα θα ισχύουν για τους νέους εργαζόμενους και όχι για τους παλιούς, λες και δεν τρώμε δηλαδή όλοι τα ίδια σκατά. Ακόμα όμως κι αυτό, δεν διασφαλίζει ότι π.χ μια ταμίας super market με χ χρόνια δεν θα απολυθεί για να αντικατασταθεί από μια νέα εργαζόμενη χωρίς βαρέα. Ενώ η παλιά εργαζόμενη θα είναι αναγκασμένη όταν βρει πάλι δουλειά να υπογράψει σύμβαση με δυσμενέστερους όρους....
Αν περάσει η κατάργηση των βαρέων θα έχουμε μαζικές απολύσεις στο εμπόριο/super markets αλλά και παντού. Τα κέρδη που θα έχουν τα αφεντικά από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερα από μια πενιχρή αποζημίωση λόγω απόλυσης, η οποία θα εξανεμιστεί μέσα σε λίγο καιρό.
Ο θεσμός των βαρέων/ανθυγειϊνών είναι μια κατάκτηση των ίδιων των εργαζομένων και μια γραμμή άμυνας απέναντι στην εκμετάλλευση και την ασυδοσία των αφεντικών. Αν δεν κινητοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι να υπερασπιστούμε τα βαρέα αλλά και να τα επεκτείνουμε σε όλο το χώρο του εμπορίου δεν πρόκειται να το κάνει κανείς άλλος.
Τι μπορούμε να κάνουμε; μερικά απλά πραματάκια...
Μέσα στη δουλειά κρατάμε ενιαία στάση απέναντι στα αφεντικά και τους προϊσταμένους, δεν κάνουμε τίποτε παραπάνω εκτός των αρμοδιοτήτων που ορίζει η ειδικότητα μας και αναφέρεται στη σύμβαση που υπογράφουμε. Δεν έχουμε δηλαδή ειδικότητα πωλητή ή αποθηκάριου και χτυπάμε ταμείο. Και τα βαρέα κερδίζει το αφεντικό που δεν τα πληρώνει και χαλάμε την πιάτσα. Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με συναδέλφους σε άλλους εργασιακούς χώρους, συμμετέχουμε στις απεργίες, φτιάχνουμε ομάδες δράσης μέσα στα μαγαζιά και παλεύουμε να γίνουν συνέλευσεις εργαζομένων που θα συζητήσουν τα προβλήματα που υπάρχουν, θα προτείνουν τρόπους αντίδρασης και δράσης. Και φυσικά ας μην ξεχνάμε πως το "αργόν και χάριν έχειν"
Αν αφήσουμε την υπόθεση των βαρέων στα κόμματα και τους εργατοπατέρες τότε την ήττα την έχουμε στην τσέπη μας. Αυτά ας τα σκεφτούμε την επόμενη φορά που θα μπούμε στο λεωφορείο για να επιστρέψουμε στο σπίτι μας από τη δουλειά και θα περιοριστούμε μόνο στο να βρίζουμε το κράτος, τον εργοδότη μας, τα κόμματα, το Θεό, τη κοινωνία την άδικη.
Ένα βήμα πίσω δικό μας, είναι ένα βήμα εμπρός για τα αφεντικά και είναι σίγουρο πως αν ανοίξει η όρεξη σε αυτή τη φάρα θα περάσουν όλο και πιο αντιδραστικά μέτρα σε όλους τους εργαζόμενους παλιούς ή νέους .
Υπερασπιζόμαστε τα βαρέα και παλεύουμε για τη διεύρυνση τους. Παλεύουμε για την κατάργηση όλων των των αντιασφαλιστικών νόμων και της μερικής απασχόλησης. Παλεύουμε για την μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 55 για όλους και την μείωση των ορίων κατά 5 χρόνια για τα βαρέα. Για κοινωνική ασφάλιση και πλήρης ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους
1 σχόλιο:
Πολύ καλή η ιστοσελίδα σου. Πάντως και για τους υπόλοιπους που θα διαβάσουν αυτό το θέμα μια καλή σελίδα για εύρεση εργασίας είναι η www.εργασία.gr. Επειδή το link μπορεί να μη λειτουργεί σε κάποιους browsers δίνω και την punnycode μορφή του. http://www.xn--kxadbfj6eq.gr/
Δημοσίευση σχολίου