Για εμάς και διάφορα άλλα υλικά που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν

Το αίσχος των Jumbo

Για τις εργασιακές συνθήκες στα Jumbo έχουν γραφτεί πολλά. Μπορείτε να διαβάσετε μερικά από αυτά και στο blog μας... απλήρωτες υπερωρίες, καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η εργοδοσία στα Jumbo έχει εξαχρειωθεί όμως για τα καλά. Στα Jumbo της κύπρου απαγόρευσαν τον συνδικαλισμό - ναι τι είπατε; δημοκρατία δεν έχουμε; Kαλά ακούσατε - ενώ αρνούνται να υπογράψουν συλλογική σύμβαση εμμένωντας στα προσωπικά συμβόλαια. Οι εργαζόμενοι όμως δεν έκατσαν με σταυρωμένα τα χέρια τους κλαίγοντας τη μοίρα τους αλλά προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιησεις. Παρακάτω ένα κείμενο από κυπριακό blog που αναφέρει σχετικά με την απεργία. Μόλις έχουμε νεώτερα θα επανέλθουμε.

από το blog νεκατωματα
(επίσης διαβάστε και την σχετική ανάρτηση στο blog proletariakon)

Οι κινητοποιήσεις άρχισαν με την απόλυση ενός διευθυντή που σήμανε συναγερμό ανάμεσα στα στα μεσαία στελέχη της εταιρείας, καθώς φοβήθηκαν ότι θα μπορούσαν να έχουν την ίδια τύχη. Έτσι ήρθαν σε επαφή με τις συντεχνίες. Κλήθηκε γενική συνέλευση με συμμετοχή 40 ατόμων και αποφάσισαν να ζητήσουν συλλογική σύμβαση. Η διεύθυνση της εταιρείας όμως κάλεσε τα μεσαία στελέχη και τους διαβεβαίωσε ότι δεν κινδύνευαν και υποσχέθηκε Ταμείο Προνοίας για όλους τους υπαλλήλους. Εν τω μεταξύ οι συντεχνίες άρχισαν να εγγράφουν μέλη και ζήτησαν τη μεσολάβηση του Υπουργείου Εργασίας που κήρυξε αδιέξοδο. Η διεύθυνση της εταιρείας για να σπάσει το αδιέξοδο και να αποφύγει την απεργία κάλεσε τους εργαζόμενους σε διάλογο χωρίς όμως να τους αναγνωρίζει το δικαίωμα εγγραφής σε συντεχνίες. Έτσι οι συντεχνίες προχώρησαν σε απεργιακά μέτρα τα οποία, όμως, στήριξε τελικά μόνο η μειοψηφία του προσωπικού. Τα μεσαία στελέχη της εταιρείας, που εκτελούν χρέη προϊσταμένων με μια εξαίρεση αρνήθηκαν να συμμετέχουν καθώς αποδέκτηκαν τις διαβεβαιώσεις της διεύθυνσης για την ατομική τους κατοχύρωση. Η προσχώρηση των μεσαίων στελεχών στο εργοδοτικό στρατόπεδο είχε ως αντίκτυπο τον επηρεασμό πολλών εργαζομένων που δίστασαν να προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα. Οι κοινοτικοί, ανατολικο-Ευρωπαίοι εργάτες, που τους παρέχεται διαμονή από τον εργοδότη τους, και οι ταμίες αποφάσισαν να μείνουν όλοι μέσα και να εργαστούν.
Στην εταιρεία εργοδοτούνται 110 άτομα, 70 στη Λευκωσία και 40 στη Λεμεσό όλοι με προσωπικά συμβόλαια που προνοούν μόνο ασφαλιστικές εισφορές και εργασιακό χρόνο: 40ωρη εβδομαδιαία εργασία για τους μόνιμους Κύπριους, 36ωρη για τους εποχιακούς (που αποτελούν περίπου το1/3 του προσωπικού) και 48ωρη για τους κοινοτικούς που τους παρέχεται και διαμονή. Για τους πλείστους υπαλλήλους η μισθοδοσία κυμαίνεται στα επίπεδα του κατώτατου μισθού, 700-800 ευρώ το μήνα. Τα μεσαία στελέχη αμείβονται με ένα σύστημα προμήθειας και υπάρχουν περιπτώσεις που ξεπερνούν τα 1500 ευρώ το μήνα σύμφωνα με τη διεύθυνση λόγω της αυξημένης κίνησης του καταστήματος. Οι υπερωρίες πληρώνονται διπλά στις αργίες και μονά στις καθημερινές όταν γράφονται αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια (Χριστούγεννα, Πάσχα και Αύγουστο). Συνήθως οι εργαζόμενοι δουλεύουν καθημερινά μια επιπλέον ώρα χωρίς πληρωμή. Δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ΑΤΑ και Ταμείο Προνοίας, παίρνουν όμως σύμφωνα με την διεύθυνση μισθολογικές αυξήσεις δυο φορές το χρόνο.

Η διεύθυνση αρνείται να συνομολογήσει συλλογική σύμβαση που θα κατοχυρώσει τις θέσεις εργασίας και θεωρεί ότι τα προσωπικά συμβόλαια εκπληρώνουν αυτή τη λειτουργία. Οι συντεχνίες διαφωνούν με την αρχή της ατομικής κατοχύρωσης των προσωπικών συμβολαίων και απαιτούν συλλογική συμφωνία για όλο το προσωπικό που θα αυξήσει τα κατώτερα όρια πρόσληψης και θα εισάγει κλίμακες μισθοδοσίας. Αν η διεύθυνση θέλει να ανταμείβει κάποιους πέραν της σύμβασης οι συντεχνίες δεν φέρουν ένσταση. Θεωρούν όμως τη συλλογική σύμβαση αναγκαίο δίχτυ ασφάλειας για τους πολλούς χαμηλόμισθους.

Η απεργία βρίσκεται στην 13η μέρα. Το κατάστημα υπολειτουργεί. Οι 22 απεργοί είναι κυρίως νεαρές Κύπριες γυναίκες. Ενημερώνουν τους πελάτες του καταστήματος για την απεργία και τα αιτήματα τους και τους εμποδίζουν από το να μπουν στο κατάστημα. Πολλοί πελάτες αποχωρούν και τους εύχονται καλή συνέχεια. Αρκετοί όμως επιμένουν να ψωνίσουν οπόταν οι απεργοί τους αφήνουν να περάσουν. Ένας διευθυντής της εταιρείας χτύπησε με το αυτοκίνητο του μια απεργό και το γεγονός καταγγέλθηκε στην αστυνομία. Το ηθικό των απεργών φαίνεται ανυψωμένο. Φωνάζουν συνθήματα ποδοσφαιρικά και αντικαθιστούν την λέξη “πρωτάθλημα” με την λέξη “δικαίωμα”. Προχθές οι συναδέλφοι τους που παραβιάζουν την απεργία βγήκαν έξω και φωτογραφήθηκαν με πλακάρτ εναντίον των συντεχνιών και υπέρ της εργοδοσίας. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ίσως λόγω των διαφημιστικών τους συμφερόντων πρόβαλαν την αντι-απεργιακή κινητοποίηση και τηρούν γενικότερα φιλο-εργοδοτική στάση. Οι απεργοσπάστες είναι κυρίως στελέχη, μαθητές και φοιτητές, μεσήλικες και ανατολικοΕυρωπαίοι. Οι απεργοί έχουν χάσει την ελπίδα να φέρουν τους συναδέλφους τους μαζί τους. Τώρα η ελπίδα τους επικεντρώνεται στους λιμενεργάτες που από την πέμπτη μέρα της απεργίας αρνούνται να ξεφορτώσουν τα εμπορευματοκιβώτια της εταιρείας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς.

6 σχόλια:

libertarian είπε...

αυτοί που θέλουν να εργαστούν είναι απεργοσπάστες, αυτοί που τους εμποδίζουν είναι σπάστες όμως... σπάνε τα μπαλάκια των πελατών και των εργαζόμενων εμποδίζοντας τους, με τον τσαμπουκά , να μπουν στα μαγαζιά. Απεργία δεν είναι το δικαίωμα να ασκείς βια στους συμπολίτες σου, είναι το δικαίωμα να μην εργαστείς και αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι το σώμα σου σου ανήκει, και έχεις δικαίωμα να το χρησιμοποιήσεις και να το διαθέσεις όπως θελεις.

annie's animal είπε...

λυπούμαστε αλλά θα διαφωνησουμε μαζι σου. Οταν η εργασια αποτελεσει μια ευχαριστη ενασχόληση και επιλογή του εργαζόμενου να την κανει και οχι επειδή του επιβάλεται από τις συνθήκες που ζει, τοτε και μονο τοτε μπορει και να συμφωνησουμε μαζι σου σε ένα από τα σημεια του σχολιου σου. Μέχρι τοτε ειμαστε και εμεις σπάστες γιατί το παθος μας ειναι να λέμε σε οτι μας λεει το αφεντικο ΟΧΙ. (Παραβιαζοντας βεβαια την ατομικοτητα και τα νεύρα του).
....Πραγμα που μας χαροποιεί ιδιαίτερα και το κανουμε με καθε ευκαιρία γιατι τα αφεντικά παραβιάζουν τη δικιά μας ατομικότητα. Οι απεργοσπάστες βεβαια ξερουν να λένε με πάθος μονο "yes master" και να υπερασπίζουν την ατομικοτητα του αφεντικού τους όταν ομως υπογραφει συλλογικη συμβαση θα ειναι απο τους πρωτους που θα τρεξουν να το εκμεταλλευτούν

Ανώνυμος είπε...

Τελευταίες Ειδήσεις

Παρέμβαση Χαραλάμπους για την απεργία στα JUMBO


Σε παρέμβαση για επίλυση της εργατικής διαφοράς που προέκυψε στο κατάστημα JUMBO, στη Λευκωσία, προβαίνει η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίωνωση, σε μια προσπάθεια επίλυσης της εργατικής διαφοράς που προέκυψε στο κατάστημα JUMBO στη Λευκωσία εδώ και δύο εβδομάδες, η κ. Χαραλάμπους καλεί τις δύο πλευρές να άρουν όλα τα απεργιακά μέτρα και τυχόν άλλα νομικά μέτρα που έχουν εγερθεί μεταξύ τους και ζητά όπως οι εργαζόμενοι επιστρέψουν στην εργασία τους χωρίς οποιαδήποτε επίπτωση.


Επιπλέον, η Υπουργός εισηγείται να προσέλθουν σε διάλογο κάτω από την αιγίδα του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων και με βάση τη διαδικασία του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και τα εργασιακά θέσμια της Κύπρου και με πνεύμα σύνεσης, υπευθυνότητας και καλής πίστης να καταβάλουν όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για εξεύρεση λύσεων που να ενισχύσουν και πάλι τις εργασιακές σχέσεις.



07/07/2008
http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=190507&-V=latestnews


Όπως μετάδωσε το ΡΙΚ η εργοδοτική πλευρά αποδέχτηκε μετά την παρέμβαση της υπουργού εργασίας να συνομιλήσει με τους απεργούς . μετά την αλλαγή της στάσης
της διεύθυνσης του JUMBO οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να τερματίσουν την απεργία.

MariOz

annie's animal είπε...

το πιο πανω σχολιο για την συνέχεια ή το τερματισμό της απεργίας δημοσιεύεται με καθε επιφύλαξη

annie's animal είπε...

η απεργία από οτι μαθαμε αναστάλθηκε.Οι αντιδράσεις των εργαζομένων ομως όχι, που προειδοποιούν για νέα απεργία αν δεν βρεθεί λύση από το διάλογο που κάλεσε η υπεύθυνη υπουργός και μέλος του ΑΚΕΛ. Ότι έχει προγραμματιστεί από εμάς θα γίνει κανονικά...

Ανώνυμος είπε...

Οι εργαζομενοι πληρωνονται ή όχι; Εργαζονται τρελλα ωραρια ή κανουν καμμια ωρα παραπανω (παρανομο δε λεω αλλα καθεστως παντου, ακομη και προ κρισης);
Ειναι τοοοσο τραγικα τα πραγματα ή μηπως απλα η επιτυχια δημιουργει φθονο; Ακουγονται πολλες γενικοτητες αλλα τιποτα συγκεκριμενο.
Και σαν επιλογο: νοιαστηκαμε ποτε (ή και συνεχιζουμε να νοιαζομαστε) για τις (πραγματικα) αθλιες συνθηκες εργασιας στις χωρες οπου παραγονται αυτα τα παιχνιδια; Τωρα που (μολις αρχιζει να) μας παιρνει και μας η μπαλα μας μπαινει το αυγο στον κ...