Για εμάς και διάφορα άλλα υλικά που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στα Jumbo της Κύπρου

Tετάρτη 9 Ιουλίου μαζί με άλλους συναδέλφους, μοιράσαμε στο Jumbo στα Πευκάκια την προκήρυξη που ακολουθεί, παρόλο που η απεργία έληξε, σε μία προσπάθεια μας να ενημερώσουμε και άλλους συναδέλφους σε σχέση με την απεργία των κύπριων συναδέλφων (που –χρειάζεται άραγε να το αναφέρουμε;- φυσικά δεν είχαν ακούσει τίποτα…), αλλά και να εκφράσουμε το ελάχιστο της συμπαράστασης και της αλληλεγγύης. Σε περίπτωση που θα συνεχιζόταν η απεργία είχαμε κατά νου κάτι πιο δυναμικό, αλλά δεδομένου των συνθηκών μοιράστηκαν προκηρύξεις σε όλους τους συναδέλφους στο εμπορικό κέντρο εκεί, και για αρκετή ώρα σταθήκαμε απέξω μοιράζοντας προκηρύξεις στους πελάτες. Εμείς από εδώ να μεταφέρουμε τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς στους συναδέλφους στην Κύπρο και να ελπίσουμε οι αγώνες μας να συνεχιστούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση…


Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στα Jumbo της Κύπρου

Πριν από 20 μέρες περίπου με αφορμή μία απόλυση ενός στελέχους σε κατάστημα Jumbo στην Κύπρο έγινε μία συνέλευση των εργαζομένων με συμμετοχή περίπου 40 ατόμων προκειμένου να δουν τι θα κάνουν. Ταυτόχρονα κάποιος κόσμος ήρθε σε επαφή με τα σωματεία εκεί τα οποία και άρχισαν να γράφουν μέλη. Την ίδια στιγμή τα μεσαία στελέχη της επιχείρησης αρκέστηκαν στις διαβεβαιώσεις της εταιρείας ότι δεν κινδυνεύει η θέση τους, 22 άτομα από τα περίπου 110 της εταιρείας στην Κύπρο ξεκινούν απεργία διεκδικώντας το δικαίωμα εγγραφής τους στο σωματείο. Δικαίωμα που η εργοδοσία αρνείται.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν ακόμα συλλογική σύμβαση εργασίας η οποία θα εξασφαλίσει όλους τους εργαζόμενους ένα ελάχιστο όριο μισθού και κατοχύρωση της θέσης εργασίας. Η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.


Οι απεργοί αποτελούνται κυρίως από νεαρές γυναίκες. Στέκονται έξω από το κατάστημα και ενημέρωναν τους πελάτες για το λόγο της απεργίας τους. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν θα μπουν στο κατάστημα. Συνεχίζουν για πάνω από 20 μέρες την απεργία τους. Επίσης η απεργία των εργαζομένων έχει συναντήσει και την αλληλεγγύη του Σωματείου Λιμενεργατών οι οποίοι δεν ξεφορτώνουν τα εμπορεύματα της εταιρείας.

Η κατάσταση στα Jumbo στην Κύπρο δεν είναι και πολύ καλύτερη από ότι εδώ. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν κάθε μέρα μία ώρα παραπάνω από το κανονικό χωρίς να την πληρώνονται. Οι μισθοί κυμαίνονται στο ελάχιστο των 700-800 ευρώ. Η κατάσταση στα Jumbo είναι ένα πλήρες μενού με καταστρατηγήσεις της εργατικής νομοθεσίας, που ξεκινάνε από απλήρωτες υπερωρίες και φτάνουν μέχρι την πλήρη αδιαφορία των συνθηκών και κανονισμών ασφάλειας και υγιεινής της εργασίας. Αλήθεια τι θα γινότανε αν η πυρκαγιά που έκαψε πέρυσι το κατάστημα στο Κολονό εκδηλωνόταν εν ώρα λειτουργίας του καταστήματος;


Οι συνάδελφοι –ισσες στην Κύπρο αποφάσισαν να σηκώσουν το κεφάλι τους. Αποφάσισαν να οργανωθούν και να διεκδικήσουν από κοινού καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερους μισθούς. Και κυρίως οι συνάδελφοι στην Κύπρο αποφάσισαν να αγωνιστούν και αγωνίζονται εδώ και 20 μέρες, κάτω από την ήλιο, κάτω από τους εκβιασμούς των αφεντικών, κάτω από την πίεση του μισθού.


Άσχετα με το τι κατάληξη μπορεί να έχει ο αγώνας των συναδέλφων –ισσών εκεί, εμείς πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας, η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα και η αξιοπρέπεια.

Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα Jumbo της Κυπρου




Πρωτοβουλία εργαζομένων στο εμπόριο «το Ρεπό»

Δεν υπάρχουν σχόλια: