Για εμάς και διάφορα άλλα υλικά που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν

Το Σωματείο Εργαζομένων στα Καταστήματα Τύπου του Αεροδρομίου Αθηνών καταγγέλει...

από email που λάβαμε...


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στα ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Συνάδελφοι

Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε με την συμμετοχή συναδέλφων μελών του Σωματείου μας με θέματα, την τελευταία επίθεση της διεύθυνσης της εταιρίας ενάντια στο Σωματείο, την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στις συνθήκες δουλειάς, λόγω της αυξημένης κίνησης, την απόλυση του συναδέλφου Σπ. Παρίση. Γι’ αυτά τα προβλήματα το Δ.Σ. αποφάσισε τα παρακάτω:

Α) Θεωρούμε ότι η προσπάθεια της διεύθυνσης για να οδηγήσει σε παραίτηση μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου χρησιμοποιώντας απειλές, εκβιασμούς και άλλες πιέσεις, έπεσε στο κενό. Οι συνάδελφοι κράτησαν ταξική, αγωνιστική, αξιοπρεπή στάση δεν έσκυψαν το κεφάλι, στάθηκαν άξιοι της εμπιστοσύνης των συναδέλφων τους. Ως Σωματείο από αυτή την επίθεση βγήκαμε ενισχυμένοι. Νέοι συνάδελφοι γράφτηκαν στο Σωματείο, η εμπιστοσύνη και η ενότητα των εργαζομένων σε αυτό μεγάλωσε ακόμα περισσότερο, ενώ αποκαλύφθηκε πια ξεκάθαρα ο ρόλος του γνωστού παρατρεχάμενου της διεύθυνσης, που δεν δίστασε για να δικαιολογήσει τον μισθό του, να πάρει ενεργό μέρος στους εκβιασμούς και της πιέσεις. ΑΞΙΟΣ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥ. Να είναι βέβαιος όμως ότι πολύ σύντομα θα πάρει την απάντηση που του αξίζει από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Στο μέλλον αυτός και οι ελάχιστοι όμοιοί του θα έχει την ίδια τύχη που είχαν όλοι σαν και του λόγου του. Αφού τον ξεζουμίσουν θα τον πετάξουν σα στημένη λεμονόκουπα γιατί δε θα τον χρειάζονται πια. Σαν Δ.Σ. εκτιμούμε πως η τελευταία επίθεση της διεύθυνσης ήταν η πιο σοβαρή που έγινε μέχρι τώρα. Απέβλεπε ουσιαστικά στην διάλυση του Σωματείου, στο κτύπημα της αξιοπιστίας και του κύρους του στους εργαζόμενους.

Β) Σε παλαιότερη ανακοίνωσή μας υπογραμμίζαμε πως για όλα τα προβλήματα δυσλειτουργίας και ανυπάρκτου προγραμματισμού, η χαώδης κατάσταση με τις βάρδιες, οι συνεχείς αποχωρήσεις εργαζομένων ιδιαίτερα παλιών, το συνεχές μπες-βγες εργαζομένων που έρχονται βλέπουν την κατάσταση και φεύγουν τρέχοντας, αιτία είναι, η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού από την διεύθυνση. Αυτό το σχέδιο πρέπει να προβλέπει έγκαιρα τις ελλείψεις, την εκπαίδευση των εργαζομένων, να προγραμματίζει και να κατανέμει την δουλειά έγκαιρα και όχι την τελευταία στιγμή όπως γίνεται μέχρι τώρα. Στη λύση των προβλημάτων θα συμβάλει ακόμα καθοριστικά, η αλλαγή της μισθολογικής πολιτικής της εταιρίας. Τα παραπάνω η διεύθυνση αποδείχθηκε ανίκανη να τα λύσει παρά τις δεσμεύσεις και τις κατά καιρούς υποσχέσεις της. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε για ακόμα ένα καλοκαίρι.

Εργαζόμενοι της νυχτερινής βάρδιας κάθονται μέχρι και τρεις ώρες παραπάνω, πράγμα παράνομο. Οι εργαζόμενοι ξεθεώνονται στην κυριολεξία στην δουλειά, δεν μπορούν να πάνε ούτε τουαλέτα. Κουβαλάνε προϊόντα από την αποθήκη που δεν είναι αντικείμενο εργασίας των πωλητών, αναγκάζονται να διακόψουν την άδεια ή το ρεπό τους για καλύψουν κενά και πολλά ακόμα τέτοια προβλήματα που θα θέλαμε πολλές σελίδες για να τα περιγράψουμε.

Μαζί με αυτά, η διεύθυνση δε λύνει μια σειρά άλλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων. Αρνείται να βάλει timer, παραβιάζει συνεχώς το πρόγραμμα, ενώ κάποιοι υπεύθυνοι βάρδιας (όχι μέλη ευτυχώς του Σωματείου μας) προσβάλουν την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, μιλώντας με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, καλύπτοντας έτσι την δική τους ανεπάρκεια και ανικανότητα.

Γ) Η διεύθυνση προχώρησε στην απόλυση του συναδέλφου Σπ. Παρίση, με την αιτιολογία πως σε μια συνομιλία που είχε με μέλη της διεύθυνσης τους είπε την φράση «μα έχετε τρελαθεί όλοι». Αυτό η διεύθυνση το θεώρησε «μεγάλη προσβολή» και προχώρησε στην απόλυσή του. Η δική μας εκτίμηση είναι πως είναι μια εκδικητική απόλυση, γιατί ο Σπύρος είχε μια αξιοπρεπή αγωνιστική στάση, δεν έσκυβε το κεφάλι, δεν έγλυφε, ήταν ενεργό μέλος του Σωματείου μας.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό θα θέλαμε να σχολιάσουμε τα εξής: Ποια άραγε είναι η ποινή για εκείνον που έβριζε χυδαία τους εργαζόμενους, που σε μια κρίση υστερίας κλώτσαγε και πετούσε τα τσιγάρα στο Κ1 ουρλιάζοντας; Ποια είναι η ποινή για τον γνωστό παρατρέχαμενο που αποκάλεσε την συνάδελφο Δρακοπούλου «ηλίθια»; Φυσικά έπρεπε να αποφύγει αυτό τον χαρακτηρισμό. Όμως θεωρούμε ότι η συμπεριφορά του ωχριά μπροστά στη συμπεριφορά ορισμένων (αν χρειαστεί τα ονόματα υπάρχουν) απέναντι στους εργαζόμενους.

Ως Σωματείο δεν προβήκαμε σε καμιά ενέργεια αποτροπής της απόλυσης γιατί μας το ζήτησε ο ίδιος ο συνάδελφος. Μας γνωστοποίησε πως είχε βρει άλλη δουλειά και θα έφευγε έτσι και αλλιώς τον Σεπτέμβρη. Παρόλα αυτά θεωρούμε πως η απόλυση είναι εκδικητική και αποβλέπει στην τρομοκράτηση των εργαζομένων.

Συνάδελφοι το ποτήρι ξεχείλισε. Τόσο καιρό σαν Σωματείο προσπαθούσαμε να βρούμε λύσεις στα πλαίσια ενός στοιχειώδους διαλόγου με την διεύθυνση. Ακόμα και σε κάποια ζητήματα που με κόπο συμφωνήσαμε, στέκονται αναξιόπιστα και τα παραβιάζουν συστηματικά. Συμφωνίες που πέρσι κάναμε, καλή τη πίστη, δίνοντας απλά το χέρι, τις καταπατάνε βγάζοντας μας και από πάνω τρελούς. Για όλα τα παραπάνω πρέπει να δοθεί μια απάντηση. Αυτή δεν είναι άλλη από την αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να σταματήσει εδώ και τώρα αυτή η επίθεση, για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και αξιοπρεπείς μισθούς, για σεβασμό της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα και στον βαθμό που συνεχιστεί η ίδια τακτική προτείνεται:

Ø Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και μικροφωνική ενημέρωση εργαζομένων και επιβατών έξω από το Κ1 στο άμεσο διάστημα.

Ø Να καλεστούν σε σύσκεψη τα συνεργαζόμενα σωματεία του αεροδρομίου, η ΟΙΥΕ, σωματεία της Αθήνας, εργατικές συλλογικότητες και σχήματα για ενημέρωση και συμπαράσταση

Ø Προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας καταγγέλλοντας τις συστηματικές και κατ’ εξακολούθηση παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΤΑΓΗ
ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: