Για εμάς και διάφορα άλλα υλικά που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν

Απεργίες στο κλάδο του εμπορίου στη Γερμανία

αναδημοσίευση από ημερήσιο τύπο

Μπαράζ απεργιών έχει γονατίσει την τελευταία εβδομάδα τους τομείς της διανομής και του λιανικού εμπορίου στη Γερμανία εξαιτίας των διαμαρτυριών που έχουν ξεσπάσει για τους μισθούς σε έναν κλάδο ο οποίος απασχολεί μεγάλο αριθμό κακοπληρωμένου προσωπικού. Είναι γεγονός ότι ο γερμανικός τομέας λιανικής πώλησης απασχολεί περίπου 3,2 εκατ. εργαζομένους, το ένα τρίτο των οποίων εργάζεται με αμοιβές κάτω των 10 ευρώ την ώρα και μάλιστα ο ένας στους πέντε υπαλλήλους με κάτω από 8,5 ευρώ την ώρα—όπως προκύπτει από την κυβερνητική απάντηση σε σχετική επερώτηση της αντιπολίτευσης—και η οποία δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας από το περιοδικό Σπίγκελ.

Η εργασία στον τομέα αυτόν χαρακτηρίζεται από συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ή από μερική απασχόληση με ανώτερη μηνιαία αποζημίωση 450 ευρώ. Σήμερα, περίπου 500 υπάλληλοι της Real, θυγατρικής εταιρείας του γίγαντα στον τομέα της διανομής Metro, οργάνωσαν διαδήλωση στην Φρανκφούρτη, όπου γινόταν συνάντηση των αντιπροσώπων των διοικητικών συμβουλίων της επιχείρησης, υπογράμμισε το σωματείο των εργαζομένων στις υπηρεσίες, VerDi, σε ανακοίνωσή του. Η εταιρία Real έχει εισέλθει σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, θέλοντας να περικόψει δραστικά τα έξοδά της. Εν τούτοις, οι εργαζόμενοι στα καταστήματά της δεν μπορούν να αποδεχθούν ακόμη μειωμένες απολαβές και την κατάργηση των επιδομάτων για τη νυκτερινή εργασία», σχολίασε ο Βόλφγκανγκ Τούρνερ, γενικός γραμματέας του σωματείου VerDi στο κρατίδιο της Έσσης.

 Χθες και προχθές, ήταν η σειρά των πολυκαταστημάτων Karstadt να αντιμετωπίσουν κινητοποιήσεις, ιδίως στο Αμβούργο. Η επιχείρηση που σώθηκε στο παρά πέντε από την χρεοκοπία προ διετίας, αλλά εξακολουθεί ν’ αντιμετωπίζει αξεπέραστες δυσκολίες, έχει εξαιρεθεί από τις διατάξεις περί συλλογικών συμβάσεων στον τομέα της διανομής. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως οι 20.000 υπάλληλοί της, που ήδη έχουν συνεισφέρει με μεγάλες θυσίες για την ανάκαμψη της επιχείρησης χάρη σε έναν επενδυτή το 2010, δεν συμπεριλαμβάνονται στις συμφωνίες για την αύξηση μισθών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: