Και ενώ πλέον προβλέπεται η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων που σπάνε την ΕΓΣΣΕ όπως ήθελε το ΔΝΤ η κυβέρνηση και τα αφεντικά, ήδη κιόλας έχουν υπογραφεί 2 νέες τέτοιες συμβάσεις. Η μία από το εργοδοτικό σωματείο της G4S και η άλλη σε βιομηχανία της Ημαθίας με την επωνυμία «Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών ΑΕ». Τώρα η ΓΣΕΕ συμφωνεί και με τις επιχειρησιακές συμβάσεις που θα σπάνε και τις κλαδικές συμβάσεις. Ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός για τα αφεντικά να καθορίζουν μόνοι τους τις αυξήσεις και τις εργασιακές σχέσεις. Ήδη οι απολύσεις στο εμπόριο αλλά και παντού έχουν φτάσει στα ύψη ενώ αυξήθηκε η μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο.
Η άποψη και η λογική της ΓΣΕΕ είναι η άποψη και η λογική των εργοδοτών. "έχουμε κρίση και πρέπει να χάσουν οι εργαζόμενοι καθε δικαίωμα για να μην χάσουν τις δουλειές τους"
Είναι δικιά μας υπόθεση να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που είναι ήδη εδώ, ενάντια στα αφεντικά και τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους, τη ΓΣΕΕ.
αναδημοσίευση από καθημερινή
ΓΣΕΕ: επιχειρησιακές συμβάσεις υπό όρους
Χρ. Κοψινη
Ναι σε επιχειρησιακές συμβάσεις που θα παρακάμπουν τις αυξήσεις των εκάστοτε κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, αλλά υπό όρους, με υποχρεωτικό κατώφλι την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, λέει η ΓΣΕΕ, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για το θέμα.
Σε επιστολή της προς την υπουργό Εργασίας σχετικά με τη σύγχυση που έχει προκληθεί μετά και την άρνηση της υπουργού να επικρίνει σύμβαση που υπέγραψε η εταιρεία φύλαξης G4S με επιχειρησιακό σωματείο (καθορίζοντας μισθούς κατώτερους της ΕΓΣΣΕ για τους εργαζόμενους που απασχολεί στη φύλαξη των ΗΣΑΠ) αναφέρονται τα εξής: «Μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας αναλάβατε τη δέσμευση ότι θα ρυθμίσετε (νομοθετικά) το ζήτημα, αναγνωρίζοντας ότι η διάταξη (περί συμβάσεων του Μνημονίου) δεν πρέπει να έχει γενική, οριζόντια εφαρμογή, αλλά θα αφορά μόνο επιχειρήσεις, που αποδεδειγμένα και με αντικειμενικά κριτήρια απειλούνται να κλείσουν, ώστε να μην απολυθούν εργαζόμενοι, ότι θα ισχύει μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, με κατώφλι πάντοτε την ΕΓΣΣΕ, και ότι θ’ αποτελεί μέρος ενός γενικότερου σχεδίου διάσωσης της επιχείρησης με σύμπραξη τραπεζών, δανειστών. Η καθυστέρηση υλοποίησης της δέσμευσής σας έχει επιτρέψει σε επιτήδειους να επωφεληθούν, της συγχύσως που προκάλεσε η “πονηρή” διάταξη του άρθρου 2 παρ. 7 του Ν. 3845/2010 και κατ’ επέκταση να πυροδοτηθεί σειρά δημοσιευμάτων στον Τύπο και στην τηλεόραση, που τροφοδοτούνται από άστοχες και άκαιρες δηλώσεις αλλά και αναλύσεις, προβλέψεις, εκτιμήσεις ειδικών και μη». Επίσης, υπενθυμίζει τις τρεις εναρμονισμένες, με το κοινοτικό δίκτυο, αρχές που διέπουν το νομικό οικοδόμημα στην Ελλάδα: α) Οι ΕΓΣΣΕ καθορίζουν τους ελάχιστους όρους εργασίας, που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλης της χώρας. β) Αν η σχέση εργασίας ρυθμίζεται από περισσότερες ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις, εφαρμόζεται η πιο ευνοϊκή για τους εργαζόμενους. γ) Δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό να επεκτείνει και να κηρύξει γενικώς υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ή επαγγέλματος συλλογική σύμβαση η οποία δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου