Για εμάς και διάφορα άλλα υλικά που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν

Aπεργιακή κινητοποίηση στα Super Market "Αρβανιτίδης"

σε απεργιακή κινητοποίηση προχωρησαν οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ "αρβανιτίδη" την πέμπτη 25/7 για την καταβολή των 3 μισθών που τους καθυστερεί η εργοδοσία.

Ανακοίνωση του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ»

«Εδώ και χρόνια δεχόμαστε τις επιθέσεις και τις απειλές της εργοδοσίας που εντείνονται όσο βαθαίνει η κρίση. Ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις που προσπάθησε να μειώσει το μισθό μας με την αλλαγή των ατομικών μας συμβάσεων. Μπορεί να μην το κατόρθωσε, μετά τη συντονισμένη και συλλογική άρνηση των περισσότερων και την παρέμβαση του κλαδικού (τότε) σωματείου, αλλά βρήκε τις πόρτες και τα παράθυρα που του άνοιξαν διάπλατα οι νόμοι που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - και μετέπειτα συγκυβέρνηση - και έκοψε τα επιδόματα.
Σήμερα μας οφείλει δεδουλευμένα τριών μηνών (ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ). Στήνει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς από τη μία και από την άλλη με διάφορους τρόπους (ψυχολογική πίεση, απειλές, εκβιαστικά διλήμματα) προσπαθεί να αποπληρώσει μέρος των δεδουλευμένων (50%) με διατακτικές.
Η εξόφληση των δεδουλευμένων με διατακτικές είναι παράνομη γιατί δεν επιτρέπεται η καταβολή σε είδος παρά μόνο στο επίσημο νόμισμα του κράτους, αλλά και γιατί:
 • Μειώνεται στην ουσία ο μισθός μας.
 • Υποκρύπτεται αλλαγή της ατομικής σύμβασης, κάτι που το επιδιώκει ο εργοδότης μας εδώ και καιρό.
 • Συμβαίνει την περίοδο που ο εργοδότης μάς οφείλει τρεις μήνες και ήδη βρισκόμαστε σε απόγνωση.
 • Συμβαίνει κάτω από έναν ιδιότυπο εκβιασμό με στόχο τη διαίρεσή μας, να κάμψει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και να βάλει εμπόδια στο δικαστικό αγώνα που έχουμε ξεκινήσει.
Η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία στις 29 του Ιούνη έδειξε τη δύναμη των εργαζομένων όταν συλλογικά απαιτούν τα δικαιώματά τους. Είναι σημαντικό, συνάδελφοι, να μην υποκύψουμε στις απαιτήσεις της εργοδοσίας και να μη δεχτούμε τις διατακτικές.
Όλα αυτά, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, που συμβαίνουν στην επιχείρηση που εργαζόμαστε είναι ελάχιστα μπροστά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που μας ετοιμάζουν και προωθούν:
 • Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
 • Κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και των Κλαδικών Συμβάσεων, ώστε ο μισθός και το μεροκάματο να καθορίζονται από την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
 • Νέες περικοπές στον ΕΟΠΥΥ με νέα χαράτσια, κόψιμο διαγνωστικών εξετάσεων, νοσηλίων.
 • Νέα φοροληστεία για το λαό με τις νέες κλίμακες.
 • Απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων από το Δημόσιο, με αποτέλεσμα την πλήρη υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας και συνέπεια ο λαός να τις πληρώνει πανάκριβα στους ιδιώτες.
 • Σχεδιάζονται νέες μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, με μείωση ή και κατάργηση της αποζημίωσης.
Πάλι χαμένοι εμείς οι εργαζόμενοι, για άλλη μια φορά κερδισμένοι οι μεγαλοεργοδότες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Στο όνομα της διεξόδου από την κρίση οδηγούν τη ζωή μας στην κόλαση. Με μια ανάπτυξη που θα είναι χτισμένη πάνω στους μισθούς πείνας και στις ελαστικές σχέσεις εργασίας που επέβαλαν.
Ένα δρόμο έχουμε πλέον. Δυναμώνουμε το σωματείο μας, οργανώνουμε τον αγώνα μας σε κάθε κατάστημα, διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
 • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας, χωρίς διατακτικές.
 • Μισθούς και συντάξεις με βάση τις ανάγκες μας.
 • Ισχυρές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
 • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΟΥΛΗ 2013
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 8.30 π.μ.
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: