Για εμάς και διάφορα άλλα υλικά που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν

Γενική απεργία και συγκρούσεις στις εγκαταστάσεις ΙΚΕΑ της Ιταλίας

 
Τέσσερις εργάτες εισήχθησαν σήμερα το πρωί ( 2 Νοεμβρίου)    σε νοσοκομείο  μετά από  συγκρούσεις που  πραγματοποιήθηκαν μπροστά από τις πύλες των εγκαταστάσεων της Ikea στην Piacenza.
Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι οι κεντρικές αποθήκες της σουηδικής εταιρίας στην Ιταλία, όπου οι εργαζόμενοι της απασχολούνται από πολλούς συνεταιρισμούς. Ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά στην Ιταλία, η λέξη "συνεταιρισμός" κρύβει μια τραγική πραγματικότητα εκμετάλλευσης των εργαζομένων  καθώς και υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας και συλλογικών συμβάσεων σε εθνικό επίπεδο.
 Αυτή ακριβώς την πραγματικότητα καταγγέλλουν οι μαχόμενοι εργάτες   ( πολλοί από αυτούς είναι μετανάστες ) που είναι σε απεργία εδώ και αρκετές ημέρες. Το δελτίο τύπου τους αναφέρει σοβαρά ζητήματα όπως είναι η μισθολογική ανισότητα, υπερβολικό φόρτο εργασίας, μη καταβολή μισθών, για να μην αναφέρουμε και την σταθερή άρνηση της εταιρίας  να επιτραπεί συνδικαλιστική εκπροσώπηση.
Η διοίκηση της εταιρίας για να εκδικηθεί απέλυσε 12 εργαζόμενους, θεωρώντας τους ως βασικούς οργανωτές των διαμαρτυριών. Οι 9 από αυτούς είναι μέλη του ανεξάρτητου συνδικάτου COBAS. Ήδη από τις 30 Οκτώβρη έχουν ξεσπάσει  συγκρούσεις,  όταν η αστυνομία επενέβη για να καθαρίσει τα μπλόκα των εργατών – τα οποία είχαν ως σκοπό να εμποδίσουν τα φορτηγά να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις και εν τέλει να σταματήσουν την παραγωγή. Το ίδιο έγινε και το πρωί στις 2 Νοεμβρίου, όταν η αστυνομία επιτέθηκε βίαια στην διαδήλωση των εργατών με δακρυγόνα και γκλομπ.  
Αργότερα το απόγευμα, στο γραφείο του Δημάρχου της Piacenza έγινε διαπραγμάτευση. Μετά το πέρας των συνομιλιών, εκπρόσωποι των συνεταιρισμών υποσχέθηκαν να μην απολύσουν τους 12 εργαζόμενους, ωστόσο , ανακοίνωσαν ότι θα τους μεταφέρουν  σε άλλες εγκαταστάσεις της  IKEA . Η COBAS θεωρεί ότι  αυτή η συμφωνία είναι απαράδεκτη, και μεταξύ άλλων, θα τους στοιχίσει την πλήρη εκπροσώπηση των εγκαταστάσεων στην Piacenza.

Δεν υπάρχουν σχόλια: