Για εμάς και διάφορα άλλα υλικά που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν

"Εκ περιτροπής εργασία" στην Notos Com

αναδημοσίευση από athensindymedia

Εντελώς αιφνιδιαστικά και απροκάλυπτα, με μια κατάπτυστη ανακοίνωση την προηγούμενη Παρασκευή, η Διοίκηση της Notos Com Συμμετοχές ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι θα εφαρμοστεί μονομερώς καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας σε όλους τους εργαζομένους του Ομίλου από 1/1/2012 και για τους επόμενους 9 μήνες. Έτσι, οι εργαζόμενοι θα δουλέυουν 4 ημέρες αντί για 5 την εβδομάδα με μια περικοπή 20% του μισθού τους και περικοπή των ενσήμων κατά 4 ένσημα ανά μήνα.

Η ενέργεια αυτή των αφεντικών, αν και αναμενόμενη ύστερα από την άρνηση των επιχειρησιακών σωματείων να λάβουν μέρος σε ένα προσχεδιασμένο διάλογο που επεδίωξε η εταιρία ώστε να νομιμοποιήσει τις προειλλημένες της αποφάσεις για περικοπές, έχει σκοπό τον αιφνιδιασμό των εργαζομένων, ώστε να μετριάσει τις αντιδράσεις των εργατών εν μέσω των γιορτών και του εξαιρετικού φόρτου εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα καταστήματα του Ομίλου.

Η επιδίωξη συστήματος εκ περιτροπής εργασίας εκ μέρους της Διοίκησης κοινοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου και η επιχείρηση ήθελε να θέσει το μέτρο σε εφαρμογή από τις αρχές του Δεκέμβρη. Η σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων, η άρνηση των επιχειρησιακών σωματείων να λάβουν μέρος σε έναν στημένο διάλογο και η επιτυχημένη και πρωτοφανής για την επιχείρηση απεργιακή κινητοποίηση της 1η Δεκεμβρίου (100% συμμετοχή σε Notos Galleries Αθήνας και Πειραιά με δυναμική περιφρούρηση, 80% σε Notos Galleries Θεσσαλονίκης με μαζικό μπλοκ στην πανεργατική πορεία, 20% σε Notos Home Αθήνας και ικανοποιητική συμμετοχή σε Notos Galleries Αιγάλεω), οδήγησαν τα αφεντικά στο πάγωμα των μέτρων, τρομοκρατημένοι από το ενδεχόμενο ανάλογης κινητοποίησης μέσα στα Χριστούγεννα. Επανήλθαν την προηγούμενη εβδομάδα με εφαρμογή του μέτρου μονομερώς, απειλώντας ευθέως με απολύσεις στην περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί ο σχεδιασμός τους, απειλώντας με επέκταση των μέτρων σε περίπτωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων και καθιβρύζοντας τα επιχειρησιακά σωματεία επειδή δεν συναίνεσαν στην καταστροφή της ζωής των εργαζομένων, με ιδιαίτερο μένος εναντίον του σωματείου της Θεσσαλονίκης που τους κατήγγειλε στο ΣΕΠΕ.

Τα σωματεία προσανατολίζοναται στην εξάντληση της κάθε "νόμιμης" διαδικασίας έναντι της εταιρίας και την δικαστική προσφυγή εναντίον της, χωρίς όμως να έχουν αυταπάτες περί της ταχύτητας και του ταξικού προσανατολισμού της αστικής δικαιοσύνης. Τα συνδικαλιστικά μέσα αγώνα θα συγκεκριμενοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι εργαζόμενοι στην Notos Com έχουν πλήρη συναίσθηση ότι αυτή τη στιγμή αποτελούν το πειραματόζωο των αφεντικών στον κλάδο του εμπορίου και ότι ο αγώνας τους θα είναι σημαντικός για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Δεν έχουν καμία όρεξη να δουν την ζωή τους να καταστρέφεται για τα κέρδη των αφεντικών και προσανατολίζονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η Διοίκηση του Ομίλου θα έπρεπε να ξέρει πως όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελες και αν δεν το ξέρει θα το μάθει σύντομα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ NOTOS COM

υγ. Σχετικά με την πανεργατική της 1ης Δεκέμβρη και την στάση του συνδικαλιστικού οργάνου του κόμματος (ένα ειν' το κόμμα):

1. Είναι τραγελαφικό το κόμμα που ευαγγελίζεται την ενότητα της εργατικής τάξης να λειτουργεί με τον χειρότερο διασπαστικό τρόπο.

2. Είναι τραγικό το κόμμα που καταγγέλει όλους όσους δεν συντάσσονται στις γραμμές του ως προβοκάτορες να προχωράει στις πλέον κατάπτυστες προβοκάτσιες εναντίον απεργών που περιφρουρούν την απεργία στον εργασιακό τους χώρο.

3. Είναι για γέλια, το κόμμα που καταγγέλει όλους όσους δεν συντάσσονται στις γραμμές του ως οπορτουνιστές, να αναλώνεται στον χειρίστου είδους οπορτουνισμό προς ενίσχυση του προφίλ του κλαδικού σωματείου που ελέγχει.

Οι εργαζόμενοι θέλουν αλληλέγγυους στον αγώνα τους και όχι ινστρούκτορες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: