Για εμάς και διάφορα άλλα υλικά που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν

Aπόλυση στα PRAKTIKER ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ PRAKTIKER ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ιωάννινα 23/07/2011

Εν μέσω καλοκαιριού η επιχείρηση Praktiker συνεχίζει την επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίων των εργαζομένων της. Εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να αλλάξει τη δομή της επιχείρησης μέσω της μείωσης του προσωπικού και της διεύρυνσης της μερικής απασχόλησης.
Σε αυτά τα πλαίσια έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε απολύσεις και σε εκβιαστικές και παράνομες αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων μειώνοντας τις ώρες της απασχόλησής τους, ενώ όσοι δε δεχόταν τον εκβιασμό απολύονταν φτάνοντας τον αριθμό των απολυμένων σε πάνω από 70 απ΄ την αρχή της χρονιάς.
Την Παρασκευή 22/07 προχώρησε και σε 3η απόλυση στο κατάστημα των Ιωαννίνων ενώ έχει ήδη αλλάξει τις συμβάσεις σε 4 ταμίες. Τίποτε δε δικαιολογεί, βέβαια, τη στάση αυτή της επιχείρησης καθώς τον τελευταίο χρόνο κατέγραψε στην Ελλάδα μόνο, 21 εκατομμύρια ευρώ κέρδη. Η τρομοκρατία, όμως, που έχει έντεχνα καλλιεργηθεί από την πλευρά της κυβέρνησης με τα μνημόνια και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με την ψήφιση μιας σειράς από νόμους, την υπέρμετρη αύξηση της ανεργίας, δίνει τη δυνατότητα και στη συγκεκριμένη επιχείρηση να προχωρήσει σε τέτοιου είδους ενέργειες.
Μάλιστα γίνεται σαφές ότι η επιχείρηση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει εξαπολύσει μια χωρίς προηγούμενο επίθεση απέναντι στο σωματείο των εργαζομένων προκειμένου να προχωρήσει στις αλλαγές αυτές. Και οι 3 απολυμένοι συνάδελφοι από το κατάστημα των Ιωαννίνων ήταν μέλη σε αυτό και μάλιστα πρωτοστατούσαν στις κινητοποιήσεις όλο το τελευταίο διάστημα. Προχωρά επίσης σε συνεχείς έγγραφες επιπλήξεις για ασήμαντες αφορμές καθώς και σε κατακόρυφη εντατικοποίηση της εργασίας.
Πρέπει να ξέρουμε ότι αυτό αποτελεί πιλότο για αλλαγές σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα. Τα Praktiker αποτελούν τον προπομπό για τις εργασιακές σχέσεις του αύριο στον ιδιωτικό τομέα, όπως σχεδιάζονται από τις μεγάλες επιχειρήσεις την κυβέρνηση, και την τρόικα.
Καλούμε τους εργαζόμενους να αντιδράσουν άμεσα, και να κινητοποιηθούν μέσα από το σωματείο τους.Όσο μένουμε απαθείς απέναντι στους συναδέλφους μας τόσο πιο γρήγορα θα έρθει και η δική μας σειρά, όπου και όσο κι αν δουλεύουμε. Ο φόβος και η υποταγή δε θα γλιτώσει κανέναν από τις επερχόμενες αλλαγές. Η αξιοπρέπεια είναι το όπλο που μας απέμεινε απέναντί τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: