Για εμάς και διάφορα άλλα υλικά που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν

Στο μισό η αποζημίωση, υπερδιπλάσιες απολύσεις, πάμφθηνες οι προσλήψεις

αναδημοσίευση από "ελευθεροτυπία"

Απολύουν φθηνά - προσλαμβάνουν ...φθηνότερα

Οι ομαδικές απολύσεις αυξάνονται στο 5% από 2% τον μήνα, οι αποζημιώσεις περιορίζονται στο μισό και οι νέοι θα προσλαμβάνονται με το 80% του βασικού μισθού.

Με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας, Α. Λοβέρδος, ανατρέπεται η όποια προστασία απολάμβανε ένας εργαζόμενος έναντι της αυθαιρεσίας του εργοδότη (με δεδομένο ότι οι απολύσεις στην Ελλάδα είναι αναιτιολόγητες). Και αυτό καθώς η αποζημίωση απόλυσης περιορίζεται στο μισό και θα φτάνει το πολύ τους 12 μήνες (σ.σ. συν δύο μηνιάτικα για τα δώρα και το επίδομα αδείας, δηλαδή τον 13ο και 14ο μισθό) για εργασία άνω των 28 ετών, έναντι 24 μηνών έως τώρα (και 28 συνολικά).

Αυτή η δραστική περικοπή των αποζημιώσεων, που καθιστά φθηνές τις απολύσεις, επιτυγχάνεται με το τρικ του περιορισμού των μηνών προειδοποίησης για την επερχόμενη απόλυση. Στο εξής, ο εργοδότης αρκεί να προειδοποιήσει έναν εργαζόμενό του που τον απασχολεί, επί παραδείγματι, 10 χρόνια στην επιχείρηση μόλις ένα μήνα πριν από την απόλυση (χωρίς αιτιολογία), για να του δώσει 2,5 μηνιάτικα αποζημίωση αντί για 5 έως τώρα. Επίσης, δεν υποχρεούται να καταβάλει τα 6 μηνιατικά εφάπαξ με την κοινοποίηση της απόλυσης (ίσχυε έως τώρα) και την υπόλοιπη αποζημίωση σε τρίμηνες δόσεις, αλλά θα πληρώσει μόλις 2 μήνες. Τα υπόλοιπα θα δίνονται σε διμηνιαίες δόσεις. Ουσιαστικά, ο απολυμένος θα παίρνει ένα μηνιάτικο κάθε μήνα από το ποσό της γλίσχρας αποζημίωσης.

Ελεύθερες και αυθαίρετες

Ως προς τις απολύσεις, αυτές παραμένουν ελεύθερες και αυθαίρετες -χωρίς περιορισμό- στις επιχειρήσεις μέχρι 20 άτομα, για τις επιχειρήσεις έως τα 150 άτομα αυξάνονται σε 6 τον μήνα (ήταν 4 στις επιχειρήσεις μέχρι 200 άτομα) και το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 5% τον μήνα για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (ήταν 2% για τις άνω των 200 ατόμων).

Η διευκόλυνση των εργοδοτών να προβούν σε μαζικές απολύσεις έρχεται σε μια περίοδο αύξησης της ανεργίας και ύφεσης, που σημαίνει ότι με ευκολία η κρίση θα μετακυλιστεί στις αδύναμες πλάτες των εργαζομένων που θα μείνουν άνεργοι, χωρίς επιμερισμό ή αναζήτηση εναλλακτικών προτάσεων. Και έτσι θα βαθύνει η κρίση, τη στιγμή που χρειάζονται μέτρα τόνωσης της ζήτησης και ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την ταχεία ανάκαμψη.


Από 740 στα 595€

Παράλληλα με τις εύκολες και φθηνές απολύσεις, οι εργοδότες αποκτούν νέο και φθηνό προσωπικό. Με μισθό ακόμη και κάτω από τον βασικό των 740 ευρώ, που προβλέπει η σύμβαση που υπέγραψε πριν από δύο χρόνια η ΓΣΕΕ. Οι νέοι έως 21 ετών θα παίρνουν το 80% του βασικού (595 ευρώ) και όσοι είναι έως 25 ετών θα... απολαμβάνουν το 85%. Το ποσό που κερδίζει ο εργοδότης «δύναται», σύμφωνα με την έκφραση του Προεδρικού Διατάγματος, να το καταβάλει ο ΟΑΕΔ. Δηλαδή η κυβέρνηση, με ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα (σ.σ. βεβαίως σε εξουσιοδότηση νόμου, αλλά όχι μέσω της κοινοβουλευτικής βασάνου), καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις. Και μάλιστα όσον αφορά τον βασικό-εισαγωγικό μισθό, χωρίς καν να είναι δεδομένη η καταβολή του ελλείποντος μισθού από τον ΟΑΕΔ.

«Πρόκειται για "σκαστή" αντισυνταγματική παρέμβαση του υπουργού Εργασίας και θα πάμε εμείς πρώτοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας να το προσβάλουμε», δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος. Παράλληλα, χρεώνει στον κ. Λοβέρδο την ευθύνη για πλήρη ενσωμάτωση των εργοδοτικών απόψεων στο Π.Δ. «Τώρα γιατί να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τη ΓΣΕΕ ο ΣΕΒ;» αναρωτήθηκε, καθώς είναι σε εκκρεμότητα το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης και η κατοχύρωση του 13ου και 14ου μισθού.

Να σημειωθεί ότι χθες το βράδυ η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ διοργάνωσαν συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ προγραμματίζουν νέα γενική απεργία στα τέλη του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι ένα Π.Δ., πριν δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης (ΦΕΚ) και ισχύσει ως νομοθετικό κείμενο, θα πρέπει να εγκριθεί ως προς τη συνταγματικότητά του από το ΣτΕ. Αυτή τη διαδικασία θέλει να συντμήσει-επισπεύσει ο κ. Λοβέρδος, με στόχο το Π.Δ. να πάρει ΦΕΚ μέσα σε 40 ημέρες.

Καταργείται η Διαιτησία

Πέραν της απελευθέρωσης των απολύσεων και της μείωσης των αποδοχών που καθιερώθηκαν με Συλλογικές Συμβάσεις, με το Προεδρικό Διάταγμα καταργούνται οι ίδιες οι συμβάσεις ως αποτέλεσμα συμβιβασμού και Μεσολάβησης. Και αυτό γιατί το αδύνατο μέρος (εργαζόμενος) στερείται της δυνατότητας να προσφύγει στη Διαιτησία (σ.σ. κάτι που λειτουργεί και σαν κοινωνική εκτόνωση) και να βγει έτσι δεσμευτική για τα μέρη απόφαση. Το Π.Δ. προβλέπει την ευχέρεια να πάει το σωματείο στη Διαιτησία μονομερώς στην περίπτωση που αρνηθεί ο εργοδότης (ή ο σύνδεσμος επιχειρήσεων) τη Μεσολάβηση για τη διευθέτηση της διαφοράς. Κατά συνέπεια, ο εργοδότης θα αποδέχεται, σαν τρικ εξαπάτησης των εργαζομένων, τη Μεσολάβηση (πρώτο στάδιο συμβιβασμού), αλλά όχι το αποτέλεσμα αυτής και έτσι θα ξεμπλέκει με τις εργατικές διεκδικήσεις. Το σωματείο δεν θα μπορεί να πηγαίνει στο επόμενο βήμα διευθέτησης της κρίσης, τη Διαιτησία. Λόγω της απουσίας Συλλογικών Σύμβασεων, η επιχείρηση ή οι επιχειρήσεις του κλάδου θα μπορούν να προσλαμβάνουν νέο προσωπικό με ατομικές συμβάσεις (μετενέργεια) μετά την πάροδο 6 μηνών από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Είναι προφανές ότι έτσι και διά της πλαγίας οδού, στον βαθμό που δεν είναι ισχυρά τα συνδικάτα, η χώρα έχει πολλές μικρές επιχειρήσεις, υπάρχει μεγάλος αριθμός ανέργων και αλλοδαπών εργαζομένων, θα κυριαρχήσουν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και θα καταργηθεί κάθε ασπίδα προστασίας της εργασίας.

Στο Π.Δ. προβλέπεται ακόμη η κάλυψη από τον εργοδότη μέρους των ασφαλίστρων σε περίπτωση απόλυσης ηλικιωμένου ανέργου. Θα του καλύπτει το 50% του κόστους αυτασφάλειας για τις ηλικίες από 57 έως 60 ετών και το 80% για τις ηλικίες άνω του 61ου.

Παράλληλα ο κ. Λοβέρδος, με επιστολή του προς τη ΓΣΕΕ, την καλεί να καταθέσει προτάσεις επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος. «Δεν έχουμε τίποτα να αντιπροτείνουμε, γιατί πολύ απλά αυτό το έκτρωμα δεν επιδέχεται καμία διόρθωση και τροποποίηση, παρά μόνο τη συνολική απόρριψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: