Για εμάς και διάφορα άλλα υλικά που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν

Αυτοκτόνησε 42χρονη που ήταν 15 μήνες απλήρωτη στην επιχείρηση «Καρυπίδης»

https://www.thepressproject.gr/article/113860/Autoktonise-42xroni-pou-itan-15-mines-apliroti-stin-epixeirisi-Karupidis

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι του Σωματείου, ο θάνατος της 42χρονης ήταν αποτέλεσμα αυτού του βάρβαρου συστήματος και της πολιτικής που ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση και οι προκάτοχοι της, καθώς οι εργαζόμενοι δεν προστατεύονται και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν βρεθεί απλήρωτοι για περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Παράλληλα, προτρέπουν τους εργαζόμενους να μη μένουν μόνοι τους και να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στις αιτίες που τους φέρνουν σε αυτή τη θέση.

Η ανακοίνωση τους:

«Η βαρβαρότητα δεν έχει τέλος. Ο θάνατος της συναδέλφισσας, εργαζόμενης σε κατάστημα της “Καρυπίδης” στα Γιαννιτσά, είναι αποτέλεσμα αυτού του βάρβαρου συστήματος. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί και αυτή η κυβέρνηση και οι προηγούμενες που στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο και οδηγούν σε απελπισία τους εργαζόμενους.

Είναι αποτέλεσμα του αδιεξόδου στο οποίο έχουμε βρεθεί για πάνω από 1.5 χρόνο οι εργαζόμενοι της Καρυπίδης με την απληρωσιά, με το να βρισκόμαστε ανάμεσα στην ανεργία και την ομηρία από μέρους της επιχείρησης, με τον εμπαιγμό από την κυβέρνηση ότι έκανε τα πάντα για να μας "σώσει". Δεν πήρε μέτρα προστασίας για εμάς, τους 1400 εργαζόμενους, αφού πλέον ούτε το πενιχρό επίδομα επίσχεσης παίρνουμε, ούτε επίδομα ανεργίας δικαιούμαστε. Επιπλέον, δεν τηρήθηκε Π.Δ για τη διαδοχή, ώστε να μη πεταχτούμε στην ανεργία.

Κανένας εργαζόμενος να μη μένει μόνος του. Τα προβλήματα που βιώνουμε είναι κοινά και κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας για να τα αντιπαλέψουμε. Με ταξική αλληλεγγύη και ανυποχώρητο αγώνα να χτυπήσουμε την αιτία που προκαλεί όλα τα προβλήματα, την ανεργία, την ανασφάλεια, το άγχος για την επιβίωση. Η αιτία αυτή είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης που ωφελεί του λίγους και χτυπάει εμάς, τους πολλούς».

Προειδοποιήσεις από το υπουργείο:

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωση του το 2016 είχε τονίσει πως θα προχωρήσει στις εξής διαδικασίες:

α. Την αποστολή μηνυτήριας αναφοράς στον Εισαγγελέα από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασιακών σχέσεων για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων της εταιρείας «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ Α.Ε.Ε.Ε».

β. Την διερεύνηση από δημόσιες αρχές για το πώς βρίσκονται πόροι για την πληρωμή άλλων εργαζομένων του ομίλου τη στιγμή που οι εκπρόσωποι της εταιρείας δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα στην «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» για πληρωμή έστω του δώρου στους απλήρωτους εργαζόμενους του S/M «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ».

γ. Την υποβολή μήνυσης από τα όργανα του ΣΕΠΕ για μη πληρωμή του δώρου Χριστουγέννων προκειμένου να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία κατά των υπευθύνων εργοδοτών.

δ. Την επίσπευση των διαδικασιών για την καταβολή του εκτάκτου βοηθήματος στις αρχές του 2017, για όσους έχουν το νόμιμο δικαίωμα.

ε. Την άμεση επεξεργασία από τις υπηρεσίες του Υπουργείου ειδικού σχεδίου ενεργειών για την με κάθε τρόπο περαιτέρω ενίσχυση των απλήρωτων εργαζομένων της κοινωνικά ανάλγητης εταιρείας S/M «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: