Αυτή βέβαια είναι η μια οδυνηρή πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά προβλέπει ότι το ποσό της σύνταξης σε κάθε περίπτωση «δεν είναι εγγυημένο και επαναπροσδιορίζεται κατ’ έτος σύμφωνα με την Αναλογιστική Μελέτη και με σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής». Και αυτό γιατί σύμφωνα με το άρθρο 29 του καταστατικού του νέου Ταμείου προβλέπεται ότι το 70% των αποθεματικών θα τοποθετούνται σε μετοχές και θα τζογάρονται στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 15 του άρθρου 7 του Ν. 3029/2002. Είναι άλλωστε καθαρό ότι η μετατροπή των επικουρικών ταμείων σε ΝΠΙΔ αίρει αυτομάτως την όποια κρατική εγγύηση, άρα και των παροχών των Ταμείων. Με δεδομένη πλέον την απουσία της όποιας κρατικής εγγύησης, την κατάσταση συνολικά στον κλάδο (χιλιάδες απολύσεις μειώσεις μισθών, ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις) γίνεται φανερό ότι οι επικουρικές συντάξεις για χιλιάδες εργαζόμενους κινδυνεύουν με πλήρη αφανισμό, αφού η καταβολή τους και οι όποιες παροχές προβλέπονται θα εξαρτώνται από τα «έσοδα» του Ταμείου.
Σε αυτό το «έγκλημα» έβαλαν το χεράκι τους οι παρατάξεις ΑΠ και ΠΑΣΚΕ, και δεν είναι η πρώτη φορά. Το ίδιο ακριβώς έκαναν και με το επικουρικό Ταμείο των εργαζομένων στο Φάρμακο. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών (ΠΟΙΕ), στη διοίκηση της οποίας πλειοψηφούν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» (αφού πριν κάποια χρόνια έστησαν διασπαστική Ομοσπονδία στον κλάδο) «ηγήθηκαν» πριν λίγο καιρό της προσπάθειας να μετατραπεί το ΤΕΑΥΦΕ σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Οπως και έγινε, με ανάλογες τις συνέπειες για τους εργαζόμενους στον κλάδο. Για να πετύχουν μάλιστα το σκοπό τους χωρίς αντιδράσεις φρόντισαν να μην ενημερώσουν τους εργαζόμενους για το «έργο» τους. Με «μαεστρία» έκρυψαν τις δραματικές επιπτώσεις που έχει στα δικαιώματα των εργαζομένων η μετατροπή των Ταμείων σε ΝΠΙΔ. Είναι ενδεικτικό ότι στα τρόφιμα «εξασφάλισαν» τη συναίνεση των εργαζομένων στήνοντας «δημοψήφισμα» με «ναι» και «όχι» στη μετατροπή του Ταμείου σε ΝΠΙΔ, χωρίς άλλες εξηγήσεις.
Οι πράξεις τους δεν είναι απλά επιζήμιες για τα συμφέροντα των εργαζομένων, είναι πέρα για πέρα εχθρικές και με την «αντιμνημονιακή» ρητορεία (βλέπε ΑΠ) δεν μπορούν να κουκουλωθούν τα «εγκλήματά» τους. Επιπλέον, είναι αποκαλυπτικές της «αλλαγής πορείας» και του «ταξικού προσανατολισμού» που (λένε ότι) επιδιώκουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, και ενδεικτικές των επιδιώξεων πολλών «νέων» παρατάξεων κάνουν την εμφάνισή τους, όπως η ΕΜΕΙΣ (στελέχη της οποίας πρωτοστάτησαν στο στήσιμο του επαγγελματικού ταμείου στα τρόφιμα). Απόδειξη ότι μπορεί να διακηρύσσονται διάφορες… αλλαγές στο εργατικό κίνημα, αλλά δε γίνονται όλες προς όφελος των εργατικών συμφερόντων.
Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου