Για εμάς και διάφορα άλλα υλικά που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν

Για την κινητοποίηση στις 27 Ιουλίου στην Ερμού ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής Αργίας

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Κυριακής στην Ερμού μέλη του συντονιστικού δράσης ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης σημειώθηκαν συμπλοκές με δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί με τη χρήση βίας επιχείρησαν να εκδιώξουν συνδικαλιστές και υπαλλήλους που διαμαρτύρονταν μπροστά από κάποια καταστήματα που ήταν ανοιχτά.

Ορισμένα καταστήματα στην Ερμού άνοιξαν για δεύτερη φορά στο πλαίσιο της «πιλοτικής» εφαρμογής του μέτρου για τις 52 εργάσιμες Κυριακές σε επιλεγμένες τουριστικές περιοχές.

Newsroom ΔΟΛ



Ο εργασιακός μεσαίωνας της Πλαίσιο Computers

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΑΙΣΙΟ

site : http://somepa.gr/ e-mail: som_epa@yahoo.gr


Ο εργασιακός μεσαίωνας της Πλαίσιο Computers

Είναι πλέον πρόδηλο ότι η εταιρεία Πλαίσιο έχει κυρήξει τον πόλεμο στους εργαζομένους της. Μοναδικός της σύμβουλος είναι η υπεροψία. Μια εταιρεία που έχτισε το όνομα της στα πτώματα των απολυμένων και εξοθούμενων σε παραίτηση υπαλλήλων της, οι οποίοι αριθμούν πάνω από 500 τα τελευταία 3 χρόνια. Διακηρύσει ότι δίνει εργασία σε 1100 άτομα αλλά αποκρύπτει το γεγονός ότι είναι μια εταιρεία πλυντήριο εργαζομένων.
Η ίδια εταιρεία δηλώνει περήφανη κέρδη πάνω από 75% και την ίδια ώρα αντί να κάνει αυξήσεις (στο όπως είναι πλέον γνωστό) εντελώς πιεσμένο προσωπικό της, στρώνει το χαλί ενός εργασιακού μεσαίωνα.
Πρωτοστάτης στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Με ενοικιαζόμενους εργαζομένους. Έχοντας 4ωρους εργαζομένους των οποίων τα βασικά δικαιώματα καταπατώνται με τον πιο βάναυσο τρόπο. Ατομικές συμβάσεις, “υποχρεωτικών” 10ωρων που έχουν “κενά σημεία” στη θέση των ωρών παραπάνω δουλειάς. “Πρωταθλήματα” ανταγωνισμού μεταξύ των υπαλλήλων με έπαθλο την μη απολυσή τους, μηχανάκια χρονομέτρησης της παραγωγικότητας που μετράνε ακόμα και την ώρα που θα πάνε στην τουαλέτα και ένα σωρό άλλες πρακτικές που καθιστούν την ζωή των εργαζομένων της μαρτύριο.
Τελευταίο επεισόδιο στο μακρύ αυτό σήριαλ του success story είναι η ανίθικη μεθόδευση της ώστε να αντικαταστήσει τους 8ωρους εργαζόμενους της, με 4ωρους σκλάβους! Προφασιζόμενη ένα σωρό ανούσιες αφορμές απολύει παλιούς για να φέρει καινούργιους, κάνοντας από επιλογή και όχι ανάγκη, την 4ωρη εργασία κανόνα και όχι εξαίρεση.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι πίσω από τους στατιστικούς πίνακες, τις βραβεύσεις και τις στημένες συνεντεύξεις, η εταιρεία Πλαίσιο Computers είναι μια εταιρεία, που πλήρως εναρμονισμένη με τις καθεστωτικές κυβερνήσεις των μνημονίων, τσακίζει το ηθικό του εργαζόμενου, σκοτώνει τον μικρό-επιχειρηματία ανοίγοντας 52 Κυριακές τον χρόνο και επί της ουσίας σπρώχνει την κοινωνία στην εξαθλίωση, δημιουργώντας σκλαβοπάζαρα για τους νέους εργαζομένους.

Εργαζόμενοι/εργαζόμενες από τον κλάδο του εμπορίου. Κάλεσμα σε συνάντηση - συζήτηση την Κυριακή 13/7

Εμείς, εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο χώρο του εμπορίου, γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα που μαστίζουν τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του κλάδου: απλήρωτες ώρες εργασίας, μειώσεις μισθών και τσάκισμα των συλλογικών συμβάσεων, απολύσεις, ωράρια λάστιχο, εντατικοποίηση και αυταρχισμός, δουλειά, πλέον, και τις Κυριακές. Προβλήματα που μοιραζόμαστε οι εργαζόμενοι σ’ όλους τους χώρους δουλειάς: μικρά καταστήματα, πολυεθνικές αλυσίδες, πολυκαταστήματα, supermarkets. Όλα τα παραπάνω, διαμορφώνουν μια καθημερινότητα στην οποία μας επιβάλλουν να νιώθουμε αδύναμοι, ευάλωτοι και ανακυκλώσιμοι, με το άγχος της επιβίωσης και χωρίς ελεύθερο χρόνο. Γι’ αυτό και συνεχίζουν να πατάνε ανενόχλητοι πάνω στα δικαιώματά μας: ήδη μας επιβάλλουν να δουλεύουμε 7 Κυριακές το χρόνο ενώ σχεδιάζουν την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ώστε να δουλεύουμε 52 Κυριακές (!), ήδη μετράμε αλλεπάλληλα κλεισίματα επιχειρήσεων χωρίς να καταβάλλουν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις στους συναδέλφους. Κι αν δεν κάνουμε εμείς οι ίδιοι κάτι γι’ αυτό, δεν θα βρεθεί κανένας σωτήρας να το κάνει.

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, αναπτύχθηκε στο χώρο του εμπορίου πλούσια δραστηριότητα από τις συλλογικότητες, τις συνελεύσεις και τα σωματεία που αποτελούν το Συντονιστικό ενάντια στη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια. Αυτό το κύμα κινητοποιήσεων είναι κάτι που μας έδωσε κουράγιο και μας ώθησε να αναζητήσουμε και εμείς, ως εργαζόμενοι στο χώρο του εμπορίου, τρόπους συλλογικής έκφρασης και διεκδίκησης.

Γι’ αυτό θεωρούμε σημαντικό ως 1ο βήμα να συναντηθούμε, να μοιραστούμε αγωνίες και απόψεις, να νιώσουμε πιο δυνατοί ο ένας δίπλα στον άλλον. Για να υπερασπιστούμε τα αυτονόητα που μας στερούν: το δίκιο μας, τα δικαιώματά μας, τη συλλογική μας αξιοπρέπεια.


ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ!

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 19.00, στα γραφεία του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής (Λόντου 6, Εξάρχεια)

Εργαζόμενοι/εργαζόμενες από τον κλάδο του εμπορίου

για επικοινωνία: orthostasia@yahoo.gr