Για εμάς και διάφορα άλλα υλικά που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν

Oι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμο προϊόν


H αφίσσα αυτή κολλήθηκε στα καταστήματα notos galleries και notos home σε αθήνα και πειραιά με αφορμή τις απολύσεις που έγιναν τον τελευταίο καιρό. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 12 απολύσεις σε αθήνα, πειραιά και θεσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν μάλιστα και σε 2ωρη στάση εργασίας.

Απαγορεύεται το καθισιό

Όποιος μπαίνει στο πολυκατάστημα θα πει ότι οι υπάλληλοι είναι ξεκούραστοι, στην πραγματικότητα όποιος δουλεύει εκεί υποφέρει από πολλές δυσκολίες. Ναι, η κάθε δουλειά έχει τα αρνητικά και τα θετικά της αλλά το να φτάσουν τα αρνητικά να είναι πολλαπλάσια των θετικών και εις βάρος της υγείας του υπαλλήλου με έναν απάνθρωπο τρόπο, πρέπει να πάρουμε θέση στο ζήτημα αυτό.

Παρά τα αρνητικά της εργασίας και την απανθρωπιά πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να συνεχίζουν την εργασία αφού η οποιαδήποτε αντίρρηση θα έχει ως αποτέλεσμα την απόλυσή τους, αν όχι αμέσως τότε αργότερα, εκμεταλλευόμενοι την αυξημένη ανεργία στη χώρα και, με άλλα λόγια: «αν δε σου αρέσει η δουλειά φύγε, υπάρχουν πολλοί που θα δέχονται να εργάζονται με χαμηλότερο μισθό από αυτό που παίρνεις».

Που είναι τα δικαιώματα του υπάλληλου; Που είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Που είναι η κυβέρνηση μπροστά σε όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα;

Που είναι η ανθρωπιά όταν απαγορεύεται στον υπάλληλο να κάθεται και στέκεται όρθιος συνεχόμενα επί οχτώ ώρες χωρίς να καθίσει ούτε μια στιγμή; Είμαστε άνθρωποι δεν είμαστε μηχανήματα.

Την πρώτη μέρα εργασίας μου εκεί δεν ήξερα το σύστημά τους. Έκατσα για λίγο να ξεκουραστώ και τότε ήρθε η υπεύθυνη και μου είπε: απαγορεύεται το καθισιό, ο κανονισμός του πολυκαταστήματος απαγορεύει στους υπαλλήλους να κάθονται ακόμα και αν δεν υπάρχουν πελάτες.

Της είπα: κουράστηκα όμως και χρειάζομαι να καθίσω για λίγο.
Μου απάντησε: έχεις μισή ώρα διάλλειμα όπου μπορείς να καθίσεις.

Που να κάτσουμε; Που να κάτσουμε αφού δεν υπάρχει ειδικός χώρος για να ξεκουράζονται οι υπάλληλοι, φανταστείτε ότι καθόμασταν κάθε μέρα πάνω σε πέτρινο παγκάκι για να φάμε ένα σάντουιτς. Ρωτήσαμε την υπεύθυνη αν υπάρχει (ελπίδα) πιθανότητα να φτιαχτεί ένα ειδικό μέρος για την ξεκούραση των υπαλλήλων.

ΟΧΙ στις απολύσεις στα ΝΟTOS GALLERIES

Oι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η απόλυση μένει για να παραφράσουμε ένα γνωστό τραγούδι. Πριν τις εκλογές ήταν οι εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές εταιρίες τώρα είναι οι εργαζόμενοι στα notos galleries. Τα αφεντικά μέχρι τώρα έχουν ήδη απολύσει 9 εργαζόμενους ένας εκ των οποίων ήθελε μόλις 4 μήνες για να βγει στη σύνταξη, ενώ προβλέπεται να γίνουν και άλλες απολύσεις με το αιτιολογικό ότι το μετοχικό ταμείο στρατού δεν νοικιάζει τμήμα του κτιρίου του οποίου είναι ιδιοκτήτης. Δεν συζητάμε εδώ βέβαια για τους εργαζόμενους στις εταιρείες που νοίκιαζαν χώρους μέσα στα notos galleries των οποίων η τύχη αγνοείται αφού οι εταιρείες που νοίκιαζαν χώρους μέσα στα notos έφυγαν.
Εμείς οι εργαζόμενοι που τόσα χρόνια γεμίζουμε τα ταμεία και τις τσέπες των αφεντικών δεν ωφείλουμε τίποτε και σε κανέναν και δεν θα πληρώσουμε εμείς τα "σπασμένα" των επιχειρηματικών σχεδίων της εργοδοσίας. Τα αφεντικά μας χρωστάνε και όχι εμείς σε αυτά. Χωρίς πωλήτριες, καθαρίστριες, αποθηκάριους, ταμίες τα μαγαζιά δεν λειτουργούν με αυτόματο πιλότο. Τις θέσεις εργασίας δεν τις διασφαλίζουμε σκύβωντας το κεφάλι και κοιτάζωντας τη πάρτη μας αλλά διεκδικώντας και απαιτώντας. Αν αδιαφορήσουμε σήμερα για τον συνάδελφο μας που απολύεται, αύριο που θα έρθει η σειρά μας τότε ποιος θα μας υποστηρίξει; Μόνο ένα ενιαίο και ανυποχώρητο μέτωπο των εργαζομένων μέσα στο κατάστημα μπορεί να σταθεί εμπόδιο στις απολύσεις. Ο αγώνας κατά των απολύσεων πρέπει να είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων αυτοοργανωμένοι σε συνελεύσεις και προχωρώντας σε απεργιακές κινητοποιήσεις χωρίς τη διαμεσολάβηση των όποιων πεφωτισμένων συνδικαλιστών και "ειδικών" του αγώνα είτε αυτό είναι επιχειρησιακό, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση. Όλοι είναι υποχρεωμένοι να αντιδράσουν αλλά αν περιμένουμε άλλους να βγάλουν το "φίδι από την τρύπα" τότε δεν έχουμε διασφαλίσει τίποτε....
Πόσο μάλλον όταν κρατιέται μια "περίεργη σιωπή" και προσπάθεια μέχρι πριν από λίγο καιρό να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι για τις απολύσεις που έγιναν και για τις απολύσεις που έρχονται από "εκπροσώπους" μας (τελικά διέρευσε τις απολύσεις δεν μπορείς να τις κρατάς μυστικές όσο και να θες). Η απραξία και οι χαμηλοί τόνοι είναι συνενοχή και προσπάθεια να περάσουν στα μουλωχτά τα σχέδια της εργοδοσίας να ξεμπερδέψει με τους εργαζόμενους αρκεί κάποιοι να έχουν διασφαλίσει τη θέση τους. Μόνο η ενότητα και η εργατική αλληλεγγύη στο χώρο δουλειάς μπορούν να αποτρέψουν τις απολύσεις

*Καμιά απόλυση στα notos galleries
*Κανένας εργαζόμενος δεν είναι αναλώσιμο προϊόν

Πάμε διακοπές στο… Mall

Έχετε σκεφτεί ποτέ να περάσετε τις διακοπές σας στο Μαρούσι; Όχι; Ο δήμαρχος του δήμου Γιώργος Πατούλης έχει άλλη άποψη, για αυτό το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ζήτησε (κατά πλειοψηφία) από τη Νομαρχία Αθηνών την υπαγωγή του Αμαρουσίου στις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Το αίτημα του δήμου μοιάζει περίεργο, καθώς το Μαρούσι θάλασσα δεν έχει. Έχει όμως Mall και μάλιστα δύο. Καταστηματάρχες της περιοχής, καθώς και ο εμπορικός σύλλογος της Αθήνας θεωρούν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί πρόσχημα και πως ο στόχος του δήμου είναι να διευκολύνει τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα. Γιατί η ανάδειξη του Αμαρουσίου ως τουριστικής περιοχής μπορεί να μη φέρει τουρίστες, αλλά ενδεχομένως θα ανοίξει τον δρόμο για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, άρα θα φέρει πελάτες στα Mall και Golden Hall. (Οι τουριστικές περιοχές μπορούν βάσει νόμου να ζητήσουν από τη νομαρχία το άνοιγμα των καταστημάτων Κυριακες και αργίες.)

Σε σχετική συνέντευξη τύπου που έδωσε ο δήμαρχος Πατούλης μέσα στον Ιούλιο έσπευσε να καθησυχάσει τους καταστηματάρχες, επισημαίνοντας πως: «η λειτουργία των καταστημάτων θα συνεχίσει ως έχει μέχρι σήμερα βάσει νόμου», τονίζοντας ωστόσο πως το Μαρούσι μόνο οφέλη οικονομικής φύσεως μπορεί να αποκομίσει από την ανάδειξη του ως τουριστική πόλη. Σε δηλώσεις του, πάντως, στην εφημερίδα Καθημερινή, η οποία ανέδειξε το θέμα μέσα στο Ιούνιο, ήταν πιο αποκαλυπτικός. Σε ερώτηση αν ο δήμος πληροί τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί “τουριστική πόλη”, ο κ. Πατούλης απάντησε: «Απολύτως. Εδώ έχουμε τις κύριες αθλητικές εγκαστάσεις της Αθήνας, το ΟΑΚΑ, έχουμε μουσεία, όπως το Μουσείο του Ευγένιου Σπαθάρη, από την πόλη μας είναι ο πρώτος μαραθωνοδρόμος, ο Σπύρος Λούης και εδώ έχουμε και την Ολυμπιακή Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης». Εχουμε επίσης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, περί τις 50 βυζαντινές εκκλησίες, την γνωστή κεραμούπολη, το Μουσείο Γιάννη Τσαρούχη και πολλά άλλα. Φυσικά έχουμε και το ιστορικό εμπορικό κέντρο και τα μεγάλα πολυκαταστήματα». Το καλό το κράτησε για το τέλος.

Και επειδή όπου υπάρχει καπνός, συνήθως υπάρχει και φωτιά, σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη, ορισμένοι εργαζόμενοι στο Golden Hall έχουν καταγγείλει από τον Ιούλιο πως ενημερώθηκαν ότι από την νέα σεζόν θα δουλεύουν και τις Κυριακές.

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου, Γιώργος Παπαχρυσάνθου για να τον υποστηρίξει. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις φήμες που σέρνονται πως υπάρχει σχέδιο ανέγερσης ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, ο δήμαρχος έσπευσε να απαντήσει πως αυτές είναι κακόβουλες και δεν βοηθούν στην πρόοδο της πόλης. Ο κ. Παπαχρυσάνθου, ωστόσο, αναρωτήθηκε: «Αν κάποιος επιχειρηματίας ήθελε να φτιάξει ένα ξενοδοχείο σε περιοχή όπου δε θα έβλαπτε και πάντα βάσει πολεοδομικών ρυθμίσεων, σε τι θα έβλαπτε;».

Μόλις χτίσουν και τα ξενοδοχεία δεν θα χρειάζεται καν να οδηγούμε από το σπίτι μας για να πάμε στο Mall. Θα νοικιάζουμε ένα δωμάτιο δίπλα.